Friulgust in De Volkskrant!

THUIS ETEN WIJN ERBIJ

Deze refosco uit Friuli smaakt net zo paars als hij eruitziet: een feest van een wijn

Dat de refosco uit Friuli tegenwoordig wat minder zuur is dan vroeger is zo erg niet, ontdekt Onno Kleyn.

Volkskrant 28 september 2023, 16:00

Onno Kleyn

Alweer vele jaren geleden at ik in een soort varkensvleessnackbar in Triest, Da Pepi. Onder de tl-balken serveerden ze er vijftien variaties vlees en worst, met zuurkool als garnituur en verse mierik als smaakmaker. De wijn erbij was refosco, een rode verhelderende vetoplosser waarmee je ook vastzittende bouten had kunnen losmaken. Goed spul. In de wijnschappen van vandaag vind je nooit (meer) dergelijke uitgesproken smaken. Een beetje jammer, vanuit antropologisch standpunt gezien.
Toch is het niet zo erg dat de refosco uit Friuli door knap wijnmakerswerk zijn allerzuurste kanten is kwijtgeraakt, sinds die tijd. Zo bleek mij althans uit een fles van de Borgo delle Oche, geïmporteerd door een passionato, Kees de Heer. De wijnen van Friuli behoren tot de top van Italië en dat vertelt hij graag middels zijn importbedrijf Friulgust.
Borgo delle Oche, Ganzenoord voor het gemak, heeft van de zeer lokale druif, de refosco dal peduncolo rosso, ‘met het rode steeltje’, een feest van een wijn gemaakt. Hij smaakt net zo paars als hij eruitziet, bosbessen, bramen en zure kersen vechten om de aromatische eer, en de smaak is geconcentreerd en verheugend fris.

Friulgust.nl, € 17,95

Prijs/kwaliteit 8