Friuli

Friuli is het land, de streek, waar ik, Zimira Mion (echtgenote van Kees), vandaan kom.

De bergen in het noorden, de overgang via de heuvels en het lagergelegen land naar de zee. Met daardoorheen meanderend indrukwekkende rivieren als de machtige Fiume Tagliamento.

Het land heeft het mooiste te bieden van de berg en de zee, van hoog en laag en alles wat daartussen zit.

Bewoond door een volk van ondernemers met veel familiebedrijven, kent het nu een welvarende economie. De mensen zijn zelfstandig, hardwerkend en zeer autonoom. Ook de regio Friuli is autonoom, heeft een eigen taal, een eigen cultuur en een eigen keuken. Het is een land met veel historie, kunst, cultuur, prachtige steden en oude en nieuwe ambachten.

De zon schijnt. Over de bergen komt het licht vriendelijk tevoorschijn. Het uitzicht is groen, veel bomen op de lagere gedeeltes, met meteen daarachter de hoge bergen van de Karnische Alpen en het oostelijk deel van de Dolomieten. Deze hoge bergen zijn immens, hoog, majestueus, van hard gesteente, afgewisseld met hoogvlaktes en groene weiden. Je kan er wandelen, bergbeklimmen en paragliden vanaf prachtige bergtoppen, zwevend over de laagvlakte richting de zee. 

 

Friuli, het land van mijn vader.

In de bergen was het leven in de 19e eeuw zwaar, er heerste armoede en veel ambachtslieden, zoals de terrazzo-, granito- en mozaïekwerkers emigreerden. Zo ook mijn vader met zijn ouders.

De wereldberoemde terrazzovloeren in monumentale gebouwen over de hele wereld, de mozaïekwerken, zoals in de metrostations van New York en Moskou, de bibliotheek van Washington en de Opera in Parijs, maar ook de vloeren van ziekenhuizen, entrees van grote gebouwen en bijvoorbeeld de Beurspassage hier in Nederland zijn allemaal gemaakt door de terrazzowerkers uit Friuli.

Naast het oude terrazzoambacht is er een traditie in Friuli van het werken met zeer oude wijnrassen, sommige zelfs nog uit middeleeuwen. Dit, natuurlijk vergezeld van nieuwe ontwikkelingen en wijnrassen, zorgt nu voor een groeiende nieuwe bron van inkomsten in de hele regio Friuli. 

      

Het gebied strekt zich uit van de Colle Orientali in het oosten (tegen de grens met Slovenië), tot op de uitlopers van de bergen en de Magredi, liggend tussen de Tagliamento en de rivieren Meduno en Cellina, tot in het westen, aan de grens met de regio Veneto.

Het gevoel van je wortels, waar voel je je thuis, waar voel je je geaard? Dat gevoel was voor mijn vader zijn geboorteland, dat was zijn thuis. Dat gevoel, de liefde voor zijn land, heeft hij door kunnen geven aan zijn kinderen, zijn schoonzoon (Kees de Heer), en aan zijn kleinkinderen.

Wij hebben dat op onze beurt weer door gegeven aan onze kinderen en aan Alinda en Mark Lamers gedurende een aantal leuke en gezellige reisjes naar “ons” Friuli. Het enthousiasme wat daar ontstond zorgde voor de start van Friulgust!

Lees meer over ons